Angsa Kanada - trofi mana-mana pemburu

Angsa Kanada agak cantik dan biasa di Kanada dan Amerika Syarikat. Terdapat juga maklumat bahawa dia telah dipenuhi oleh kami. Tetapi disebabkan kelazimannya, ia menjadi trofi yang menarik untuk pemburu mana-mana. Bagaimana rupa angsa Kanada, di mana mereka tinggal dan mengapa pemburu mencintai mereka, membaca lebih lanjut dalam artikel itu.

Apa jenis baka ada?

Pertama, mari kita lihat baka Kanada Geese. Di sini perkara-perkara agak sukar, kerana pendapat saintis agak bercanggah. Satu cenderung untuk memperuntukkan hanya 2 spesies, yang lain - 8, dan yang ketiga pada umumnya - 10-11 subspesies. Jadi bagaimana menjadi dan berapa banyak subspesies benar-benar wujud?

Untuk tepat, terdapat sejumlah 12 subspesies angsa Kanada. 1 daripada mereka sudah dianggap hilang sepenuhnya. Yang lain 11 boleh dibahagikan kepada dua spesies, mereka adalah burung yang lebih besar yang menyerupai angsa domestik dalam bentuk dan struktur tubuh, dan yang lebih kecil yang terlihat lebih seperti itik yang ditumbuhi. Di sini anda mempunyai dua jenis.

Jika kita bercakap tentang data antropometri, mereka agak pelbagai. Secara purata, panjang badan boleh berbeza dari 55 cm hingga 110 cm, berat - dari 2 kg hingga 5.5-6.5 kg, dan sayapnya - dari 120 cm hingga 185 cm. Tetapi semua baka mempunyai sesuatu yang sama - ini mewarnai bulu. Ia tetap kira-kira sama tidak kira subspesies mana burung dan apa dimensi itu.

Rupa

Kepala angsa dicat hitam dengan kilauan yang cemerlang, warna yang sama lehernya. Di sisi kepala terdapat bintik-bintik putih. Mereka meraung dagu angsa, tekak dan pipinya. Dalam sesetengah kes, masih terdapat sedikit tempat putih di dahi. Bahagian atas perut dan sisi badan dilukis dengan warna abu-abu, kadang-kadang mereka berwarna putih atau mempunyai warna coklat bergelombang.

Bahagian bawah perut angsa dan ekornya sangat putih. Dalam beberapa subspesies, bulu hitam di leher berakhir dengan kerah putih sempit. Punggung dan bahu burung berwarna coklat gelap, dan tip-tip bulu di atasnya berwarna hitam. Warna ekor boleh menjadi hitam atau hitam-coklat. Juga hitam di kaki angsa Kanada dan paruh, dan mata melengkung.

Juvana berbeza sedikit di pewarna bulu dari orang dewasa. Mereka mempunyai bulu hitam yang diganti dengan bulu coklat yang terang dan kusam. Mereka juga mempunyai tanda putih yang kabur. Dalam anak ayam, warna pistol itu hanya berwarna kuning-coklat. Anda dapat melihat burung lebih terperinci dalam foto dalam artikel.

Di manakah saya boleh bertemu burung?

Amerika Utara adalah tempat kelahiran angsa Kanada. Di sini ia tinggal di Kanada dan Alaska, serta di semua pulau-pulau di Kepulauan Arktik Kanada. Untuk masa yang lama, burung itu biasa di utara Amerika Syarikat, iaitu di Kansas, Utah, California dan Massachusetts. Komander dan Kepulauan Kuril juga dianggap sebagai tempat kegemaran tempat bersarang geese ini. Sekarang ia dibawa ke New Zealand, Eropah Utara-Barat dan pulau Great Britain.

Habitat dan diet

Habitat kegemarannya ialah tebing sungai, takungan, tanah rawa dan sering tanah banjir. Menarik ialah hakikat bahawa angsa Kanada sangat sesuai untuk berjalan di atas tanah, dan juga berenang dengan baik, tetapi sekarang mereka tidak terbang dengan baik. Ia adalah ketika cuba melepaskan seekor burung yang sering menjadi mangsa pemburu lain. Makanan pemakanannya dan saiz bangkai besarnya adalah trofi yang sangat baik, itulah sebabnya jumlah ayam di tanah airnya telah menurun secara mendadak. Di sana, semasa musim memburu, kira-kira 400 yew ditembak. Angsa Kanada.

Sekarang mari kita berurusan dengan diet. Ia termasuk pelbagai jenis makanan tumbuhan. Hidangan kegemaran mereka adalah fescue, plantain dan bukharnik. Juga jangan menghina angsa untuk melawat ladang jagung dan barli.

Bagaimana pembiakan berlaku?

Permainan perkahwinan Goose Kanada adalah pemandangan yang cantik. Seluruh proses berlaku di atas air. Angsa melengkung leher supaya dapat menyentuh dada dengan ujung paruhnya, seperti ditunjukkan dalam foto. Dengan cara ini, dia berenang ke angsa. Sekiranya pesaing muncul pada masa ini, dia akan diusir oleh lelaki, dan juga lelaki itu boleh menyebarkan semua air unggas yang ada di sekitar wanita sebelum proses bermula. Dengan cara ini, dia memastikan bahawa semua perhatian wanita hanya dibayar kepadanya.

Sekiranya pasangan berminat dengan angsa, maka pada mulanya ia melengkung seperti leher lelaki, dan kemudian merendamnya di dalam air. Tindakan ini bermakna bahawa wanita bersedia untuk pasangan. Proses mengawan juga berlaku di atas air. Angsa akan merangkak ke atas angsa, berpaut ke belakang kepalanya dengan paruh dan mengawan dengan sayap tersebar. Lelaki itu menamatkan tindakan itu dengan mengepakkan sayapnya yang kuat dan kuat, yang disertai dengan nyaringnya yang kuat.

Tempat kegemaran wanita bersarang adalah pulau kecil, yang dikelilingi oleh semua pihak melalui air. Kadang-kadang burung boleh bersarang di lubang pokok. Sarang angsa diletakkan di atas tanah dan mereka dengan banyaknya menutupinya dengan bulu mereka. Seorang wanita boleh membawa dari 3 hingga 6 telur dengan warna kulit putih atau krim setiap musim. Proses inkubasi berlangsung lebih kurang 28 hari.

Sepanjang masa ini, lelaki berada di sebelah kekasihnya dan terlibat secara aktif dalam proses penetasan. Sudah beberapa jam selepas kelahiran mereka, anak ayam boleh mengembara tanpa henti di belakang ibu bapa mereka. Perempuan dan lelaki menjaga anak mereka sehingga 2.5 bulan, iaitu, sehingga anak ayam belajar terbang. Pada masa ini, burung dewasa menamatkan molting. Menariknya, selepas hampir setahun, anak ayam tidak meninggalkan ibu bapa mereka.

Kematangan seksual anak ayam bermula pada tahun kedua kehidupan mereka. Memandangkan beberapa faktor khas, ia mungkin berlaku dalam tempoh yang lebih lama. Secara semula jadi, angsa Kanada mempunyai beberapa musuh, tetapi mereka melarikan diri dengan baik dari mereka kerana pendengaran dan penglihatan yang sangat baik. Secara purata, burung hidup tidak lebih daripada 12 tahun di alam liar, tetapi kes dirakamkan secara rasmi apabila angsa Kanada hidup selama 30 tahun dan empat bulan.