Keindahan sungai - tikar itik

Sesungguhnya ramai di antara kamu telah melihat di dalam sungai itu itik berwarna terang dengan kepala hijau dan paruh lebar. Ini adalah itik scampus. Itik sungai tradisional itik, yang diburu untuk tujuan sukan dan komersial. Kami menawarkan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jenis itik itik sekarang.

Penerangan baka

Ia adalah mustahil untuk mempelajari tajam dengan paruh besar, agak tidak seimbang, leher pendek dan kepala kecil. Tanda-tanda ini amat nyata dalam penerbangan. Drake mempunyai pewarna gelap kepala, belakang dengan jalur putih, bahagian atas sayap atas dan sayap putih. Wanita itu mempunyai pewarna coklat, dan sayapnya cerah. Apabila diletakkan di atas air, burung pipit duduk, jatuh mendalam, dan kepala ditarik ke leher. Kedudukan ciri mudah dilihat dalam gambar jenis itik ini.

Kelajuan penerbangan itik baka ini rendah, bunyi sayap sangat mirip dengan penerbangan mallard. Burung gagak makan krustasea kecil dan moluska. Itik boleh mengesan mangsanya di permukaan selama berjam-jam. Di samping itu, ia boleh memberi makan kepada serangga dan biji, tetapi bahagian mereka dalam diet hanya 4-6%.

Burung ini tidak begitu ketakutan kerana spesies itik lain, dan oleh itu adalah objek pemburu yang wajar di bahagian bawah Dnieper atau di wilayah Siberia Barat. Rantau kedua menyumbang hampir 6% daripada jumlah itik dalam populasi. Wakil-wakil selatan spesiesnya lebih berat, mempunyai daging yang sangat tinggi.

Dimensi dan suara

Kedua-dua lelaki dan perempuan agak senyap. Kadang-kadang lelaki itu boleh membuat pekak "Kho-kho", terutamanya pada musim bunga, dan gumpalan wanita diam-diam dan seragam. Binatang Siberia mendapat namanya akibat paruhnya, kerana ia dua kali lebih lama di pangkalan daripada di lintang puncak. Plat horny berada dalam buaya yang panjang, cakarnya sempit. Ekor itu bulat, panjang anggaran sayap lelaki ialah 22-26 cm, betina - 20-23 cm. Paruh betina mencapai saiz 6, 5 cm, paruh lelaki - 7 cm.

Migrasi Bermusim

Kumbang-kumbang Siberia yang tinggal di Denmark, Jerman dan Semenanjung Scandinavia berpindah ke barat ke wilayah Holland, Britain. Tetapi itik Rusia kebanyakannya musim sejuk di Volga, Laut Hitam dan Azov, dari mana mereka dihantar ke Mediterranean. Negara-negara hangat menjadi surga bagi pemburu, contohnya, Turki, Libya, Tunisia, Bulgaria dan Mesir. Itik baka ini adalah burung migrasi, oleh itu julat bersarang mereka jarang bertepatan dengan tempat musim sejuk.

Habitat dan makan

Burung memilih banjir sungai yang luas dan terbuka, mengelakkan tasik dan sungai dengan hutan menghampiri pantai. Itik suka hidup di dalam takungan yang penuh dengan tumbuh-tumbuhan, kerana di sini mereka boleh mendapatkan makanan haiwan sendiri. Selain itu, kemasinan takungan tidak penting. Makanan ditambang di cetek, perairan pedalaman (contohnya, di sawah atau kolam padang rumput). Semasa tempoh bersarang, penajam lebih suka air cetek.

Pembiakan dan keturunan

Masa pubertas tidak ditakrifkan dengan tepat, tetapi bersarang tidak berlaku pada tahun pertama penduduk. Pada musim panas, sebilangan besar burung muda kebanyakannya berkeliaran dan berkeliaran, dan ke tempat bersarang, skyphoca terbang berpasangan. Laki-laki menjaga wanita seperti ini: mengapung di belakangnya dalam bulatan, sementara paruhnya berada di dalam air. Berjabat kepalanya berulang-ulang juga ciri, sementara paruh tetap mendatar sepanjang masa. Kadang-kadang scytons bersarang di rumput, atau memilih kawasan terbuka lebih dekat dengan air.

Satu lagi pilihan untuk sarang adalah benjolan dan pulau kecil di tengah takungan atau sungai. Mereka boleh meletakkan sarang dalam semak kesepian (alder, rose wild, willow). Dasar sarangnya adalah batang rumput kering dan bawah. Dimensi: kira-kira 23 cm lebar dan 11 cm dalam.

Di Crimea, dan lebih khusus di bahagian padang rumputnya, jambatan penoreh hampir selalu terletak di atas buluh itu. Bilangan telur biasanya mencapai 10 keping, dan, dalam satu wanita setiap tahun, bilangan unit dalam klac tidak boleh berubah. Warna telurnya kekuningan atau zaitun, berat purata mencapai 40 gram. Penetasan berlangsung selama 23 hari.

Lelaki-lelaki penjaga hutan sarang, jika daun perempuan, dan selepas itu, mereka bertemu dengan pasangan mereka. Burung gagak kelabu adalah ancaman terhadap sarang, oleh itu itik dengan teliti menutupnya dengan rumput kering dan kering. Anak ayam satu hari berat dari 30 hingga 45 gram, menyelam secara sukarela dan mempunyai gigitan yang lebih lembut. Secara amnya sama dengan anak ayam mallard.

Moult

Wakil-wakil spesies ini meletus pada musim gugur-musim sejuk dan musim panas. Pertama, bulu digantikan di kepala, perut, dan helmsmen, dan kemudian pada ekor dan belakang. Sayap berubah warna selepas sebulan dari awal molt. Pada bulan Ogos, pakaian musim panas telah digantikan oleh musim gugur, perkahwinan. Perempuan dewasa tanpa pasangan dan brood awal, dan, bersama-sama dengan lelaki.

Itik yang mempunyai brood berterusan mencairkan kembali pada bulan Julai dan lebih cepat daripada yang lain. Gula pertama saham muda berlaku pada bulan Ogos dan berlangsung hingga bulan Mac, kadang-kadang lebih lama. Oleh itu, individu muda kadang-kadang mengekalkan bulu muda pada payudara dan goiter menjelang musim panas. Bulu seperti itu sering dilihat dalam foto muda.

Tonton video itu: PURUN TEMURUN, Kampung Purun Kelurahan Palam - TVRI Nasional (September 2019).