Teal-wisel - itik liar terkecil

Bebek itik atau peluit adalah air terjun yang terkecil yang banyak diketahui di negara kita. Anda boleh bertemu dengannya hampir di mana sahaja di Rusia. Apakah ciri-cirinya dan apakah ciri-ciri yang tersendiri, mari kita cari bersama.

Penerangan baka

Itik teal mempunyai berat tidak lebih dari 500 gram, tetapi ini bukan satu-satunya perbezaan dari air liar air liar yang lain. Tidak seperti semua yang diketahui di negara kita, ia mempunyai sayap sempit dengan hujung yang tajam, yang mana ia dapat melepaskan hampir menegak. Kemahiran ini juga membolehkan burung mendarat bahkan lebih sukar untuk mencapai perairan rumput yang padat. The teal-whistle tidak menonjolkan kepada keadaan habitat, oleh itu ia menyelesaikan secara praktikal seluruh wilayah negara, kecuali untuk zon sejuk yang melampau Utara. Bagaimanapun, sebagai persembahan amalan, kebanyakannya suka tasik hutan kecil atau paya dengan air yang tenang. Di perairan semacam itu selalu terdapat banyak makanan untuk seekor burung kecil.

Ciri luaran

Teal adalah itik kecil kecil yang mempunyai sayap sempit, badan kecil dan leher pendek.. Terima kasih kepada mereka, burung itu tidak hanya tanah di dalam takungan yang terlalu banyak, tetapi juga lalat hampir tanpa henti. Benar, bulu burung tidak begitu terang. Laki-laki dalam tempoh kawin pada musim bunga mempunyai warna kelabu dengan kepala berwarna coklat gelap dan jalur hijau, belakang kuning dan jalur kelabu di sepanjang sayap. Payudara lelaki merah jambu dengan bintik hitam yang gelap. Perut burung berwarna putih, sisinya dan bahu berwarna putih. Warna-warna yang sangat indah sayap, seperti yang dilihat dalam gambar.

Pada musim panas dan semasa tempoh molting, lelaki memperoleh pewarna yang lebih kelabu pada tubuh tanpa patch bervariasi yang jelas. Ia menjadikannya kelihatan seperti perempuan. Satu-satunya ciri yang membezakan ialah cermin, cermin yang masih cerah pada sayap dan paruh hitam. Wanita mempunyai warna bulu yang sama sepanjang tahun. Warna coklat gelap dengan rim cahaya diguna pakai. By the way, the teal female sangat mirip dengan mallard wanita, hanya lebih kecil saiz, yang jelas dilihat dalam foto.

Pembiakan

Tidak seperti kebanyakan itik liar air, teal mencapai kematangan seksualnya pada tahun pertama kehidupan, walaupun ia tidak semestinya segera bermula pembiakan. Semasa tempoh permainan pacaran dan perkahwinan mereka masuk awal, biasanya dengan pembekuan pertama: pada bulan Mei di utara, pada awal bulan Mac di selatan negara. Sesetengah burung membentuk pasang di tapak musim sejuk atau dalam laluan, yang lain - setelah tiba di tempat bersarang. Itik teal juga mempunyai ciri lain - wanita sering hibernate secara berasingan dari lelaki. Kebanyakan ukuts dihantar ke musim sejuk di lintang selatan, sementara drak sering tinggal di kawasan utara.

Permainan perkahwinan teh teal sangat mirip dengan mallard. Pada musim gugur selepas molt, lelaki mula berjalan di dekat wanita dan memilih pasangan. Semasa tarian, para pengetus meletakkan kepala mereka di dalam air, dan kemudian menaikkan tajam, memancarkan wisel yang kuat. Tepat kerana ini, burung yang dipanggil whistlers - teal-whistles. Setelah memilih pasangan, burung tetap setia sehingga tempoh itu, sehingga wanita mula menetas telur.

Teals menetap, sebagai peraturan, dalam kumpulan kecil, mengatur sarang di tanah berhampiran atau berdekatan dengan air. Untuk sarang, wanita itu mengeluarkan lubang dan meletakkan bahagian bawahnya dengan rumput kering, daun atau cabang pokok konifer. Juga sekitar perimeter bebek menutup sarang dengan bulunya.

Teal betina memberikan purata 8-10 telur dan menginkubkannya selama 23 hari. Dari hari-hari pertama kehidupan itik disesuaikan dengan kehidupan, mereka dapat berlari cepat, bahkan melompat, menyelam dan memperoleh makanan secara mandiri. Menjelang hari ke-30 kehidupan, mereka sudah berada di sayap.

Pengedaran dan habitat

Teal itik menetap di seluruh wilayah Rusia, di bahagian utara Eurasia, sementara di utara jauh mencapai zon pantai Arktik. Populasi Barat terdapat di Iceland, dan di selatan - di Kepulauan Aleutian, Komandan, Sakhalin dan Hokkaido. Juga meluas di utara Mongolia dan Primorye. Itik musim sejuk di zon selatan dan barat Eropah, di bahagian barat Asia Minor dan di Mediterranean.

Teal memilih hutan-tundra dan hutan-padang rumput yang paling sering di habitat, tetapi di padang rumput itu hampir mustahil untuk bertemu. Semasa musim pembiakan, ia menetap di dekat takungan dengan air bertakung. Di sini di dalam air cetek mereka mencari makanan mereka. Pada musim sejuk dan musim luruh, burung, sebagai peraturan, memakan makanan tumbuhan, tetapi pada musim bunga dan musim panas ia memberi makan kepada makanan haiwan. Moluska, serangga dan cacing dipilih sebagai yang kedua. Hari ini, burung ini sedang diburu.

Tonton video itu: London Bridge Is Falling Down Compilation. Little Baby Bum. Nursery Rhymes for Babies (September 2019).