Penduduk tropika dan hutan yang berbahaya - babi liar hutan

Pemangsa hutan dan hanya binatang yang berat - babi hutan yang besar. Babi liar ini sama sekali tidak berbahaya, tetapi agak agresif. Bagaimanakah kita mendapat kenyataan sedemikian dan haiwan ini benar-benar berbahaya? Kami menawarkan untuk mengetahui selanjutnya.

Ciri-ciri

Zoologis mendakwa bahawa babi hutan yang besar adalah salah satu daripada haiwan yang paling kurang dipelajari sekarang. Dan semua kerana ia telah diketahui tentang kewujudannya hanya pada permulaan abad XX. Haiwan ini mempunyai watak yang agak luar biasa, tidak baik dengan hubungan manusia, tetapi dengan tahap kebajikan yang cukup, mereka dijinakkan dengan baik.. Pada masa ini, di tanah etnik babi hutan, ia sedang aktif diburu.

Malah, haiwan itu menjadi punca dua masalah: pembawa virus wabak babi dan tanaman perosak. Ia adalah kerana kedua-dua nuansa itu menghancurkan babi liar dan babi liar, tetapi mereka tidak terancam kepupusan, kerana haiwan ini sangat produktif dan berkembang sepanjang tahun.

Asal

Untuk pertama kalinya, babi hutan yang besar digambarkan sebagai spesies pada tahun 1904 oleh naturalis Olfield Thomas. Kemudian, dia diberi nama Latin Hylochoerus meinertzhageni (bernama R. Meinerzhagena, juga naturalis dari Britain). Salinan pertama, menurut saintis, muncul di Afrika lebih dekat ke kawasan khatulistiwa.

Walau bagaimanapun, populasi babi hutan liar yang paling banyak tinggal di Congo, Cameroon, Zaire, dan Gabon. Varieti tempatan babi hutan liar tinggal di Ukraine, Rusia, Belarus, serta di Amerika dan Asia. Kini spesies haiwan ini boleh ditemui di mana-mana, di mana terdapat hutan tuli.

Rupa

Babi liar mengagumkan dalam saiz - berat individu purata adalah kira-kira 76 kg, dan yang terbesar ialah 275 kg. Pertumbuhan mencapai 110 cm, dan panjang sehingga 210 cm. Laki-laki selalu lebih tinggi dan lebih besar daripada betina. Seluruh badan haiwan itu ditutup dengan bulu hitam keras, dan terdapat juga kusyen kelabu. Semakin lama babi mendapat, semakin menjadi botak. Kepala laki-laki menonjol dan kelihatannya besar dalam hubungannya dengan tubuh. Dalam lelaki, "pipi" atau "nodul" juga dinyatakan dengan jelas - menonjolkan tunjang tanpa rambut di atas taring.

Ini protrusions melindungi babi di perkelahian untuk wanita dan wilayah, dan juga melindungi mata haiwan dari tercalar apabila merayap melalui semak tebal. Butiran ciri rupa: rambut palsu kecil di dahi dan leher. Ekor betina dan lelaki dengan jumbai kecil, agak lama, secara khusus melekat selari dengan tanah semasa berlari. Juga babi hutan liar mempunyai kelenjar khas yang menghasilkan rahsia yang berbau.

Bau yang tidak menyenangkan untuk manusia biasanya lebih kuat pada lelaki, walaupun betina "bau manis" tidak kurang. Jadi haiwan menandakan wilayah itu, mengenali satu sama lain dan anak-anaknya. Kaki babi hutan dengan kaki empat kaki, jari sebelah tidak kuat dibangunkan. Nodul wanita hampir tidak dapat dilihat, lebih-lebih lagi, mereka kekurangan taring. Tetapi taring lelaki boleh jadi panjang sehingga mereka berpusing, tetapi agak jarang.

Pembiakan dan keturunan

Lelaki yang kuat bukan sahaja ketua kawanan, tetapi juga ketua wanita wanita. Sejak babi liar liar sering hidup dalam kumpulan kira-kira 20 orang, lelaki itu cuba untuk menutup wanita sebanyak mungkin. Tetapi lebih kerap setiap babi di kawanannya sendiri, memenanginya dalam pertempuran, lelaki. Hierarki lelaki disokong oleh pertempuran khas untuk wanita. Dua babi mempercepatkan, dan kemudian berlanggar dengan dahi. Yang terkuat menjadi ketua kawanan dan selalu memisahkan dirinya.

Babi hutan pembiakan sangat aktif. Wanita menjadi hamil hampir sejurus selepas kelahiran anak-anak, supaya anak kelahiran dilahirkan setiap 4-5 bulan. Bilangan individu dalam sampah dari 2 hingga 4 babi hutan. Sebelum permulaan kelahiran, babi hutan meninggalkan kawanan bersama dan mengaturnya sebagai "sarang" untuk melahirkan anak. Selepas bayi dilahirkan dan berkembang sedikit (seminggu kemudian), wanita itu kembali ke kawanan. Babi hutan liar adalah pembela wanita dan anak-anak mereka yang sangat baik, sangat agresif menjaga wilayah dari orang asing.

Babi sering memberi makanan kepada jiran-jiran babi, bukan hanya ibu mereka. Ini secara genetik berkaitan dengan fakta bahawa hanya 1-2 bayi yang hidup dari sampah 4 anak babi. Babi paling kerap liar diburu oleh hyena, dan di samping itu, babi hutan sendiri tidak sengaja mencederakan orang muda, menekan mereka dengan sarangnya. Kematangan seksual pada masa muda bermula pada 1.5 tahun. Dalam babi hutan video seterusnya dengan cub di rizab.

Cara hidup

Habitat kegemaran - hutan tropika dan hutan secara umum. Babi hutan boleh mendaki sangat tinggi - di pergunungan, ke kawasan banjir tropika yang paling mudah dilalui. Sekiranya wilayah dijaga, babi aktif kebanyakannya pada waktu siang dan tidur pada waktu malam. Dalam keadaan yang lebih bebas, pemangsa cuba untuk memburu kebanyakannya pada waktu malam. Keluarga dalam babi hutan dalam darah - mereka sangat berhubung, seperti masyarakat saudara-mara. Jarang ada kumpulan sosial babi kurang daripada 10 orang.

Satu kawanan biasanya tinggal dan memburu di wilayah klannya (kira-kira 20 km persegi.). Laki-laki menandakan kawasannya dengan rahsia yang fasih, dan makhluk asing tidak berkumpul di masyarakat di luar negeri. Laluan kawanan tetap: ke tempat penyiraman dan ke tempat ragut (kawasan dengan rumput tebal). Di samping itu, kawanan itu semestinya melawat lopak lumpur, di mana orang muda juga berenang. Apabila kotoran kering, babi menggosok permukaan belakang terhadap pokok untuk menyingkirkan sampah dan menjadi lebih bersih.

Kuasa

Pencarian makanan di babi hutan liar berlaku secara kolektif. Mereka makan segala-galanya yang pasti dan yang boleh dianggap sebagai makanan. Di tanah Afrika, babi biasanya makan buah-buahan dan tumbuhan, tunas muda. Di kawasan lain, mereka makan beri, acorns, serangga, dan juga tikus kecil. Dalam jumlah besar pada musim panas dan musim gugur makan rumput. Babi hutan liar gembira untuk membendung buluh, lianas (jika mereka tinggal di kawasan tropika). Bawang dan babi hutan merosakkan sarang burung dengan memakan telur.

Ia tidak dikecualikan makan bangkai, terutama yang ditinggalkan oleh pemangsa yang lebih besar selepas memburu. Dalam kursus ini juga larva serangga, tanaman kebudayaan penduduk kampung. Itulah sebabnya babi hutan cuba menakut-nakutkan tanah yang ditanam dan membasmi. Mereka makan babi dan anai-anai, merosakkan rumah mereka - termitari. Jadi haiwan mendapat garam mineral yang tidak secara langsung tersedia.

Fakta menarik

  • Dari kulit babi hutan kasar dan tahan lama, suku Afrika menjahit perisai tentera beratus-ratus tahun yang lalu;
  • Warthog babi hutan adalah saudara terdekat dari babi hutan;
  • Hierarki kumpulan menunjukkan peraturan yang jelas - individu yang lebih muda dan lemah selalu pergi di belakang pemimpin, pemimpin maju, dan perempuan - pada akhirnya;
  • Tengkorak babi hutan adalah sejenis trofi bagi pengumpul, terutama jika taring dipelihara pada tengkorak;
  • Bahagian depan kepala lelaki itu menahan pukulan seberat lebih dari 200 kg.

Tonton video itu: 5 SOSOK PENUNGGU HUTAN AMAZON YANG MENYERAMKAN DAN TERKENAL GANAS (September 2019).

Kategori Popular