Pintail Pintail - pemburu trofi yang didambakan

Itik Pintail, gambar dan video yang akan anda lihat dalam artikel ini - tanpa keterlaluan, salah satu itik yang paling indah dan paling biasa di dunia. Dia tinggal di perairan Amerika, di Eropah dan di Asia. Di negara kita, ia sering dijumpai di tundra, serta di taiga, walaupun ia cuba mengelakkan kawasan hutan dan terlalu banyak. Menurut pakar, memburu itik ini sangat sukar. Kenapa, cari dengan kami.

Itik ini mendapat namanya yang luar biasa kerana ekor mempunyai beberapa bulu panjang yang menyerupai awl. Dalam saiz, burung ini sedikit lebih kecil daripada mallard, sangat elegan dan tangkas. Pintail naik dari air tanpa larian biasa untuk burung, dengan cepat mengambil kelajuan dan lalat dengan cepat. Itulah sebabnya memburu itik ini dianggap salah satu yang paling sukar.

Ciri luaran

Seperti banyak pakar ornithologists dan pemburu yang gemar berkata, pintail adalah benar-benar salah satu itik yang paling menarik. Dia mempunyai tubuh yang kemas dan cantik. Pada musim bunga dan musim panas, lelaki mempunyai bulu yang sangat berbeza. Nada coklat dan kelabu mendominasi lebih banyak bulu, tetapi pencampuran dengan impregnasi putih dan hitam menghasilkan penampilan yang sangat cantik. Wanita dari segi warna bulu menyerupai kebanyakan itik liar yang lain, seperti yang dapat dilihat dalam foto.

Badan langsing dan anggun dilengkapi dengan leher memanjang, ekor panjang sempit, dan juga sayap menunjuk. Berat purata lelaki dewasa bervariasi dari 600 hingga 1300 gram (bergantung kepada kawasan kediaman dan musim), wanita mencapai 400-1000 gram. Pada sayap, cermin pintail mempunyai warna ungu dengan warna gangsa yang luar biasa. Ia adalah ciri ini yang menarik banyak pecinta keindahan itik.

Pembiakan

Kedua-dua betina dan jantan itik mencapai kematangan seksual pada usia satu tahun, oleh itu, sebagai peraturan, mereka berkahwin menjelang akhir tahun pertama. Pertama, pada musim sejuk di sekitar bulan Disember, kumpulan ternak bercampur dan lelaki mula berkelah. Dalam pelbagai pose, drake cuba menarik perhatian wanita yang anda suka. Ia boleh memancarkan bunyi peluit atau sayap bergetar.

Sebagai peraturan, pasangan dibentuk semasa musim sejuk, oleh itu, burung datang ke tempat bersarang dengan rakan kongsi. Lelaki tunggal menerbangkan diri dan terus mencari wanita yang sudah ada di tanah air. Pintail adalah salah satu itik yang pertama yang kembali selepas hibernasi. Mereka boleh dilihat di tebing sungai dan tasik apabila permukaan air masih ditutup dengan ais.

Tidak seperti jenis itik lain, wanita pintail lebih suka membina sarang dari tempat yang dilahirkan masa kecilnya. Mereka sering melayang dan meneroka wilayah baru. Burung membina sarang di atas tanah, kadang-kadang pada jarak sejauh 1.5 km dari takungan. Lebih suka buluh atau rumput yang ditumbuhi. Sampah sangat jarang, itik mengumpul hanya satu rumput kecil dan meletakkan bulu di sekeliling perimeter sarang.

Satu klac terdiri daripada 7-10 telur. Jika sesuatu berlaku kepada telur, misalnya, pemangsa memakannya, maka wanita itu menunda lagi. Telur menetas itik selama kira-kira 25 hari, daun lelaki pada masa ini. Menetas anak ayam matang dengan cepat dan selepas beberapa jam pergi untuk ibu ke kolam. Selepas 40 hari, mereka sudah tahu bagaimana untuk terbang.

Spread dan cara hidup

Itik pintail lalat dengan sangat baik dan berenang, tetapi dia tidak suka menyelam, oleh itu dia lebih suka menghabiskan sebahagian besar waktunya di atas air. Burung merebak ke kawasan yang sangat besar, sampai ke pantai benua arktik. Ia menetap di Eropah, Asia, di Amerika, tetapi yang paling banyak di bahagian barat Eurasia. Di wilayah negara pintail kita dapat dilihat hampir di mana-mana.

Bagi musim sejuk, hanya populasi burung Great Britain dan juga di barat Amerika Syarikat memimpin cara hidup yang diselesaikan. Di kawasan lain, bebek berpindah. Di Eurasia, terdapat tiga zon musim sejuk dan penghijrahan pintails. Yang pertama adalah bahagian barat Eropah, yang kedua adalah pantai Laut Hitam, Mediterranean dan Afrika Barat, yang ketiga adalah Timur Tengah, Afrika Timur dan Teluk Parsi.

Di Eropah, musim sejuk bebek di Belgium, Denmark, Sepanyol, Itali, barat laut Perancis dan Inggeris. Sebagai contoh, di negara-negara lain di dunia, misalnya, di India semasa musim sejuk penduduk pintail adalah yang paling banyak.

Penghijrahan dan pencerobohan

Lelaki pintails, seperti banyak itik lain, juga membuat migrasi kecil pada masa molt. Pada permulaan bulan Jun, sebelum tempoh penuaan, itik drake meninggalkan laman bersarang mereka dan terbang ke lebih banyak kawasan yang dilindungi. Contohnya, mereka memilih tasik reed besar, delta sungai besar atau yang lebih rendah. Perempuan kesepian kadang-kadang boleh terbang ke kawasan ini, serta mereka yang kehilangan kopling mereka. Di negara kita, pintails dibentuk di delta sungai Volga, Ob dan Ural semasa molting.

Kuasa

Kerana lehernya yang panjang dan halus, ayam pintar boleh mendapatkan makanan dari kedalaman yang mencukupi, tetapi mereka jarang menyelam dan hanya sedikit menenggelamkan kepala di dalam air.

Secara umum, makanan bercampur dan bergantung pada habitat burung. Jadi, sebagai contoh, di kawasan utara itik makan lebih banyak makanan haiwan, dan di selatan - sayur-sayuran. Dari sayuran sayur, burung lebih suka bijirin, dan juga sebahagian daripada pelbagai tumbuhan berhampiran air, termasuk yang seperti duckweed, sedge dan tasik.

Pada musim bunga dan musim panas, pelbagai moluska, krustasea kecil, larva serangga, nyamuk, dan kumbang muncul dalam diet. Dalam bilangan kecil dan terutamanya di latitud utara, itik memakan ikan kecil, berudu, udang dan lintah.

Загрузка...

Загрузка...

Kategori Popular