Tundra angsa - orang yang jarang berlaku tetapi sangat lincah

Tundra terbang angsa dengan tanda kuning pada paruh hitam tidak hanya cantik, tetapi juga pemandangan jarang. Burung disenaraikan dalam Buku Merah dan penangkapan mereka adalah dilarang. Lebih banyak fakta dan data berguna pada putih berbulu boleh didapati dalam artikel kami.

Ciri borang itu

Burung ini dari keluarga itik mempunyai dua nama: kecil dan tundra. Nama kedua dikaitkan dengan wilayah di mana dia tinggal. Burung-burung ini berasa bebas di tundra Eropah. Sebelum ini, burung itu juga tinggal di Semenanjung Kola, tetapi kini anda tidak akan bertemu dengannya di sana. Tetapi suara tundra angsa dapat didengar di pulau-pulau seperti Vaigach, Novaya Zemlya dan Kolguev.

Penyelidik mengenal pasti dua populasi burung itu: barat dan timur. Burung seperti itu hanya berbeza di tempat yang mereka suka menghabiskan masa dan musim sejuk. Sebagai contoh, penduduk barat lebih suka Perancis, Belanda dan Inggeris, dan timur lebih suka negara-negara Asia. Jumlah burung di penduduk barat sebahagiannya pulih, sementara yang timur hanya dalam proses pemulihan. Pada amnya, spesies ini mempunyai kategori 5 dalam Buku Merah, iaitu "spesies pemulihan".

Tempat yang paling biasa untuk bersarang di dalam angsa kecil adalah badan air terbuka. Dia suka berenang dan sentiasa memegang lehernya pada sudut yang betul. Tundra berbulu tidak boleh menyelam, jadi ia menangkap makanan di permukaan air. Ia memberi makan kepada krustasea dan penduduk laut lain air cetek. Burung ini sangat mudah dibezakan dari burung lain dengan suara melodi yang menyerupai suara (hampir seperti seorang yang menyembuhkan, tetapi membosankan), jadi untuk menembak ia bermaksud untuk secara sengaja pergi untuk pemburuan haram.

Asal

Mengikut keterangan dan dokumen, keluarga burung itik, yang termasuk angsa kecil, muncul dalam zaman Miosen. Secara geografi, ini berlaku di Eropah atau di bahagian barat Eurasia. Secara beransur-ansur, burung memilih tundra dan menarik perhatian ahli biologi. Malah pada hari ini, burung ini masih kurang difahami.

Rupa

Dengan ciri-ciri estetika, ahli keluarga itik ini menyerupai seekor ayam. Panjang badan tundra angsa boleh dari 115 cm hingga 127 cm Pada masa yang sama, sayapnya berbeza dari 170 cm hingga 200 cm Rata-rata, satu bulu tundra berbobot sehingga 5 kg.

Ini adalah burung yang sangat cantik, bulunya berwarna putih. Paruh angsa dari baka ini adalah hitam. Dan di pangkalan paruh ada tempat warna kuning yang tegas, yang kelihatan jelas pada foto amatir dan profesional.

Kuasa

Tundra swan barat lebih suka makanan tumbuhan: tumbuhan akuatik, rumput, beri. Burung kecil timur juga boleh mendapat keuntungan dari invertebrata akuatik atau ikan kecil. Juvenil makan pada krustasea, moluska kecil dan makhluk hidup lain, yang naik dari bawah oleh individu dewasa. Ibu bapa secara khusus membuat pergerakan berayun dengan kaki mereka supaya haiwan akuatik naik dari bawah dan berfungsi sebagai makanan untuk anak ayam.

Pembiakan

Angsa kecil mula melipatgandakan pada usia 2-4 tahun. Swans memilih pasangan mereka untuk hidup. Untuk meletakkan telur, burung tiba di musim panas (musim semi) dan menetap di tasik atau sungai. Pembinaan sarang sepenuhnya tanggungjawab wanita. Dalam satu lapisan dapat dari 1 hingga 5 buah buah putih, yang secara beransur-ansur ditutupi dengan bintik coklat.

Pengeraman anak-anak masa depan secara bergilir-gilir: sama ada perempuan atau lelaki. Chicks muncul dalam masa sebulan, dan selepas 1.5 bulan mereka berdiri di sayap.

Galeri Foto

Kami menawarkan untuk melihat beberapa foto tundra flyer yang cantik di galeri foto kami.

Foto 1. Burung dikelilingi oleh burung lainFoto 2. Kepala kepala angsaGambar 3. Burung berhampiran kolam